Geschiedenis van het kasteel in Bergen aan Zee

Wanneer je de indrukwekkende uitkijktoren beklimt, dan waan je je in een andere tijd. Het prachtige uitzicht op de duinen en de naaldbossen en natuurlijk de zee is een onvergetelijk moment. In 1916 gaf de steenrijke August J. Jansen architectenbureau gebroeders Van Gendt de opdracht tot de bouw van Villa Russenduin, de oorspronkelijke naam van Landgoed Huize Glory.

Ondanks de Eerste Wereldoorlog en de bijkomende aanvoerproblemen werd het zomerverblijf van de puissant rijke August opgeleverd, vol marmer en teakhout. Ruim honderd jaar later blijkt het geheel de tand des tijd goed doorstaan te hebben. Zo is er bij de huidige entree van het gebouw een schitterde tegelpartij te aanschouwen op de muren. De lichtgroene tegels en schilderingen van dieren geven het huidige Huize Glory allure. De heer Jansen noemde zijn zomerverblijf villa Russenduin, naar de veldslag tussen een Engels-Russische invasiemacht en de Frans-Bataafse troepen in 1799. In het gebouw zijn diverse herinneringen aan de historie van Bergen en de familiegeschiedenis te vinden. Indien u een rondleiding maakt door het gebouw kan de gids u alles vertellen over bijvoorbeeld het houtsnijwerk.

Lang kon de eerste eigenaar niet genieten van zijn zomerverblijf, omdat hij kort na de oplevering overleed. Zijn nabestaanden verkochten het pand aan een instelling die kinderen opving die moesten aansterken. In de zogenaamde BIO-vakanties kwamen de toenmalige bleekneusjes uit Amsterdam en andere grote steden naar Bergen aan Zee. Een streng regime van orde, regelmaat en voeding moesten er voor zorgen dat de kinderen snel sterker werden. Er komen nog regelmatig mensen langs die als kind aansterkten in Huize Glory.

Tijdens de Tweede Oorlog maakten de Duitsers als bezettingsmacht ook gebruik van villa Russenduin. Het torentje dat aanvankelijk de aanblik van een burcht moest geven, werd opgehoogd met 7,5 meter. Sinds 1975 is de villa in bezit van de zich nu noemende Stichting Verenigingskerk voor Nederland. Om de restauraties en onderhoud te kunnen bekostigen worden er sinds 1990 kamers verhuurd en inmiddels is Huize Glory uitgegroeid tot een comfortabel hotel met restaurant.

Meer informatie over de bewogen geschiedenis van Huize Glory op www.binneninbuitenplaatsen.nl.

Direct boeken

Of bel +31 (0)72 581 37 41